Skötselråd

Skinnen med full hårlångd, så kallat mattklippt skinn, är inte tvättbara. Man skakar och hänger ut skinnet, gärna en dag när luften är fuktig (fast inte i regn förstås), så blir det som nytt.

Ett plädklippt skinn, som är tvättbart. Även de kortklippta pälsskinnen kan tvättas på ullprogrammet i maskin.

Apropå tvättbart, tänk på att man väldigt sällan behöver tvätta pälsskinn. Vädring och skakning får trötta skinn att bli som nya. Har man spillt på dem kan man oftast tvätta av med en trasa, eller snabbt under kranen. Inget tvättmedel och ingen gnuggning, tork med en handduk, skaka ut lockarna och häng luftigt för tork. Bara vid svår nedsmutsning på skinnsidan brukar en tvätt i maskinen vara nödvändig. Välj då ullprogrammet, 30°, och använd helst ett ulltvättmedel.

2 Svar till Skötselråd

  1. Hej, va glad och överraskad jag blev, när jag läste :Philipsson på Resö.Det är ju
    hemma, har köpt mina första tre tackor av Agnes Philipsson år -94. Jag är från
    Lindö, där Philipssons får betade på sommrarna.

    Vi träffades i kväll, Ull i Väst, hälsningar Kerstin(med ullboa om halsen).

  2. Anna :

    Är det sant, kommer du från Lindö! Jag har bara varit därute en gång, det var som en saga. Vi liftade ut med några glassköpare en augustidag. Otroligt fin promenad från södra Trossö norrut över öarna, och längst uppe på Lindö mötte vi fåren.

Leave a Reply