(Dexterkor)

Skårve har haft en mycket liten flock dexter mellan hösten 2006 och hösten 2012. Nu finns det inga dexter på gården, men någon gång i framtiden kommer vi nog att ha dexter som hushållsko igen. Jag gillar rasen väldigt mycket, och jag tvivlar på att det går att få lika delikat mjölk och kött från någon annan koras. Problem med att få dexterkorna dräktiga med semin har gjort att fjällkorna åtminstone tillfälligt har tagit över bisnissen. Med god hjälp av mjölkfåren. (Att blanda fjällkomjölk med fårmjölk är mitt tips till alla som inte har en dexter att mjölka, men vill ha tillgång till nästan lika fin mjölk.)

Dextern är Europas minsta koras, runt en meter hög, och den härstammar från Irland. I Sverige är dextern ovanlig, men blir alltmer populär.

Dextern är en kombinationsras kött/mjölk, alltså varken en utpräglad biff-ko eller mjölk-ko. En bra dexter ger både ett bra köttutbyte och för sin storlek bra med mjölk. Det är dessa egenskaper som låg bakom att jag valde dexter. Det är också en lagom stor ko, tycker jag. Mjölken passar väldigt bra till ystning, vilket är viktigt för mig. Och köttet, det har en smak som är helt i särklass.

Mer om dexterkor: Svenska dexterföreningen

Pinki har flyttat

Pinki strax innan hon flyttade till Ulrika och Tommy utanför Örebro. Sorgligt att se sin sista dexter flytta, men just nu är det det enda raka. Pinki går det ingen nöd på, hon kommer att få dexterkvig-kompisar och en tjur att roa sig med.

Skriv en kommentar här

Gårdens minsta kossa

Lilla Pinki våren -11. (Ska vi vara noga med språkbruket så är hon kviga.)

Skriv en kommentar här

Malla av Skårve Nytorp

Malla var vår hushållsko och fähusets primadonna. Nu har hon flyttat till Sanna och Rickard på Västergården i Västergötland.

Malla som kalv.

2 kommentarer

Pinki av Skårve Nytorp

Pinki, 3 månader.

Tanken var inte att vi skulle ha några fler kor, men nu verkar det ändå som att Pinki kommer att bli kvar som rekryterings-kviga. Hon är så fin och go, jag kan helt enkelt inte tänka mig att sälja henne just nu.

Skriv en kommentar här

Årets dexterkalv

Hellen fick en kvigkalv i maj 2010. Jag hade att tänkt hon skulle heta Phillis eller Pearl, men det blev namnet Pinki som fastnade. Hon är efter den danske semin-tjuren Luna Rasmus.

Skriv en kommentar här

Ko-kuriosa

Det här är inte någon bra bild, men ändå lite rolig eftersom man kan jämföra en dexterko och en fjällnära fjällko. Båda är gamla raser av lantrastyp, dextern från Irland och fjällnära från norra Sverige, men de skiljer sig ändå en del. Fjällkon är en mjölkras och är mycket “benigare” än dextern som är en kombinationsras kött/mjölk och har mer kött på kroppen.

Bilden är tagen på våren och båda har lite vinterpäls kvar. På sommaren är båda korthåriga och blanka. På vintern får båda vinterpäls, men dexterns vinterpäls är betydligt lurvigare.

Skriv en kommentar här

Slättås Hellen

Skårves första dexter blev vår 2006, tack vare Ingelore Andersson.

Skriv en kommentar här