Gotlandshöns

Gotlandshönan är en av elva svenska hönslantraser. Det betyder att det är en gammaldags bondhöna, som man är ganska säker på inte har blandats med moderna produktionsraser eller andra rashöns. Gotlandshönsen stammar ur några flockar som hittades på Fårö under 80-talet, och som privatpersoner har gått samman för att bevara i en levande genbank.

Det finns knappt 500 vuxna djur anslutna till genbanken, vilket betyder att det är en utrotningshotad lantras. På Skårve har vi en genbank med 10-15 hönor och ca 5 tuppar.

Mer information om gotlandshöns och de andra lantraserna: Svenska Lanthönsklubben

Hönor

Skriv en kommentar här

Våra kompetenta höns

Gotlanshönsen är aktiva och nyfikna och vill absolut röra sig fritt på gården. De ägnar dagarna åt att leta mat, sola, bada och hitta på hyss.

Trots att de oftast går fritt är det väldigt sällan vi förlorar någon till rovdjur, inte ens små kycklingar försvinner. Hönsen är vaksamma och duktiga på att rädda sig när höken eller räven slår till. Att vi alltid har många tuppar är också till stor nytta.

Skriv en kommentar här

Majsan

Majsan var en favorithöna som blev gammal, men nu är hon inte längre i livet. Våra hönor blir ofta runt 10 år och flocken består av ett par unghönor plus hönor i alla åldrar upp till 10.

Skriv en kommentar här

Kycklingar får vi många under sommaren

Nästan alla våra hönor ruvar och hönsmammorna brukar uppfostra sin kullar tillsammans.

Skriv en kommentar här