Gotlandsfår

Gotlandsfåret är en svensk fårras som är unik i världen för sin lockiga, grå och silkiga päls. Från början var gotlansfåret en lantras, och den har fortfarande kvar många av lantrasens goda egenskaper. Men eftersom man idag avlar hårt för den speciella pälsen, får man idag kanske snarare kalla rasen för en produktionslantras.

Kriterierna för en “perfekt” gotlandspäls är många och svåra att uppnå, men det är en av sakerna som gör aveln så spännande. Glans och silkighet är viktigt, men samtidigt ska pälshåret vara hållbart. En riktigt snygg lock måste också en fin gotlandspäls ha, och helst en jämnt grå färg. Silkiga, silverfärgade lamm med en kallt grå färg är mitt ideal.

Lantrasegenskaperna, att fåren är friska, fertila, goda mödrar som lammar utan problem och att de kan föda sig på naturbeten, är förstås ännu viktigare än utseendet. Något man inte får tappa i jakten på de vackra pälsarna.

Skårve Nytorps gotlandsfår härstammar från familjen Philipssons besättning på Resö. Deras avelsarbete betydde mycket under den period under andra halvan av 1900-talet då gotlandsfåret utvecklades till den unika ras den är idag. Vår strävan är att förvalta detta arv.

Lamning pågår

Under april föds våra lamm. Här har vi två av gotlandslammen. Välkomna till denna värld!

Skriv en kommentar här

Gotlänningar på bete

Skriv en kommentar här

Våra vackra får

Bilder från sommaren 2009. Foto Daniel Grahnemo.

Skriv en kommentar här

Resö Filip

2010 års lamm hade en äkta Resö-bagge till far. Resö-besättningen upphörde för ett antal år sedan så att få överta en äkta Resö-bagge har varit ett privilegium, inte minst för att han fick så fina lamm. Årets lamm var de snyggaste vi har haft.

Filip är född 2003 och tjänstgjorde på Koster innan han kom till Skårve. En sådan här chans får vi nog inte igen, så Filip betäcker även i höst och blir förhoppningsvis far till ytterligare en kull lamm.

Filip får inte bara fina lamm, han är också den snällaste och förståndigaste bagge vi haft. Att leva i baggflock med en gutebagge som chef, som han gjorde på Koster innan han kom till oss, har gjort honom till en gentleman.

Skriv en kommentar här

Sommarens gosigaste lamm

2:an älskar att få uppmärksamhet och besök i hagen. Och känslorna ser ut att vara ömsesidiga. Foto Daniel Grahnemo.

2 kommentarer

Lammungar

Såhär ser de ut. Man glömmer hur små och busiga de är mellan varven.

Skriv en kommentar här